El Tractat de la Unió Europea declara en els seus articles 101 i 102 que seran incompatibles amb el mercat interior de la Unió i quedaran prohibides les decisions d’associacions d’empreses i pràctiques concertades que tinguin per objecte o efecte impedir, restringir o falsejar la llibertat de mercat
La Unió Europea va establir en el seu Tractat fundacional normes de competència prohibint a les empreses fixar preus o repartir-se els mercats, establir o mantenir monopolis, abusos de posició dominant en un mercat determinat per expulsar els competidors.
La lliure competència és clau en una economia de mercat. Espanya ho és constitucionalment. La economia de mercat ofereix als consumidors una més àmplia oferta de productes i serveis a preus més competitius.
Segons disposa l’article 105 del Tractat, els Estats no adoptaran ni mantindran respecte de les empreses públiques o les que tinguin concedits drets especials o exclusius “cap mesura contrària a les normes dels Tractats”. Els monopolis de dret i de fet, per tant foren prohibits a la Unió Europea.
Recentment a Barcelona es va originar el moviment de vaga dita indefinida del sector del taxi, amb la paralització dels serveis i el segrest de la ciutat que va tenir una duració de cinc dies. Actes de violència contra els transports de UBER i Cabify. Crides a una vaga general del taxi a tot l’Estat, seguida per Madrid i altres ciutats com València i Màlaga. Els primers perjudicats els ciutadans amb els turistes i per conseqüent la imatge turística.
Tot va començar per fer protesta d’una resolució judicial que no acordava paralitzar les llicències dels competidors del taxi tradicional que volia, amb violència inclosa, mantenir el monopoli de fet del servei a les grans ciutats.
Se sap que a Catalunya hi ha pendents de concedir altres 2000 VTC per ordre judicial i a Madrid altres 7.500 que com a Andalusia 1.478 no complien la norma acceptada pels taxistes de 1/30. Les Balears i València es troben en la meixa situació. Les plataformes guanyen clientela i el taxi en perd.
No ens fiquem amb la neteja dels taxis i la vestimenta dels seus xofers. Tampoc amb la mala comprensió de l’idioma i desconeixement dels carrers de les ciutats, per part d’alguns taxistes d’origen estranger que no s’entén com han aconseguit la llicència.
Però el conflicte s’ha originat en el moment pitjor per la gent i el sector del taxi ho sabia. Uns tenen llicència atorgada per el municipi o l’àrea metropolitana i els altres que no estan sotmesos a llicència municipal que és el que ara exigeix el món del taxi.
El conflicte s’ha originat contra una resolució judicial que legitima una situació que és legal, segons diu el catedràtic Santiago Muñoz Machado que assenyala que la imposició d’una doble llicència als VTC pot xocar frontalment amb la Directiva Europea de Serveis de 2006 , la Llei 17/2009 que va incorporar la directiva a l’ordenament jurídic espanyol i la Llei de garantia de la unitat de mercat del 2013. No es poden restringir les facultats d’operar que tenen concedides els actuals VTC en limitar els seus drets adquirits. El taxi no pot anar contra la llei.
Veurem quines solucions aporta el Ministeri de Foment a la vista de la realitat i la normativa de la Unió Europea. Però el que és cert és que taxi i VTC hauran de conviure en el mateix segment de mercat i competir. El que és impossible és que un govern legisli a exigència intransigent i amb el xantatge social a la vista el bloqueig violent i la paralització de l’economia urbana i el turisme no tenen base legal ni política en democràcia. Va més enllà de la vaga de protesta. El taxi ha de ser conscient de que és un monopoli en extinció i s’ha d’adaptar a la lliure economia de mercat.
El temps dels monopolis i de la compra de llocs de treball de per vida amb una llicència municipal, ha passat. Som a la Unió Europea i això canvia les coses. El transport urbà per vehicles també. Les associacions de petits empresaris que busquen el monopoli de mercat i expulsar els competidors de VTC .
Estan per veure les solucions que plantejarà el govern de l’Estat. Interessa a tothom la pau social. No creiem que el Govern espanyol s’hagi proposat guanyar temps i no resoldre res. Seria un error que produiria nous enfrontaments en el sector del transport urbà i crits a desobeir els tribunals.
Fotografia Fabio Sola Penna – Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)